Proiecte de cercetare pentru doctoranzi cercetători

Procedura privind verificarea antiplagiat a proiectelor de diplomă

Procedura privind verificarea antiplagiat a proiectelor de diplomă

 

Art. 1. Această procedură descrie etapele pentru verificarea antiplagiat a proiectelor de diplomă, utilizând sistemul antiplagiat pus la dispoziţie de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Art. 2. Prevederile prezentei proceduri se aplică pentru verificarea antiplagiat a proiectelor de diplomă elaborate de studenţii care se înscriu pentru finalizarea studiilor de licență organizate de Facultatea de Inginerie, începând cu anul universitar 2023-2024.

Art. 3. Verificarea proiectelor de diplomă va fi efectuată de către persoanele, cadre didactice, desemnate de fiecare departament pentru programele de studii universitare de licență pe care le gestionează şi care răspund de încărcarea în sistemul antiplagiat a proiectelor de licență și de verificare a gradului de similitudine al acestora. Rezultatele analizei antiplagiat vor fi comunicate cadrelor didactice coordonatoare, cu respectarea termenelor stabilite prin calendarul de verificare antiplagiat.

Art. 4. Calendarul de verificare antiplagiat a proiectelor de diplomă este stabilit pentru fiecare sesiune de susținere a examenelor de finalizare a studiilor, în funcţie de structura anului universitar pentru anii terminali.

Art. 5. Proiectele de diplomă (exclusiv cuprinsul, bibliografia și anexele, dacă este cazul) se transmit în format DOC, DOCX sau PDF, cu dimensiunea maximum admisă de 20 MB și neprotejate prin parolă, cadrelor didactice coordonatoare care vor transmite proiectele de diplomă persoanelor desemnate de către departamente pentru analiza antiplagiat, cu respectarea termenelor stabilite prin calendarul de verificare antiplagiat.

Art. 6. Rezultatul intermediar al analizei antiplagiat va fi transmis cadrelor didactice coordonatoare, în cel mult 3 zile lucrătoare.

Art. 7. Informaţiile necesare completării raportului antiplagiat sunt: titlul lucrării verificate, numele și prenumele autorului, denumirea programului de studii universitare de licență.

Art. 8. Raportul antiplagiat este rezultatul evaluării originalității textului analizat şi generează coeficienții de similitudine care cuantifică măsura în care au fost preluate fragmente identice din alte lucrări, precum și procentul numărului de cuvinte identificate în alte texte față de numărul total de cuvinte din documentul analizat.

Art. 9. Coeficientul de Similitudine 1 (CS1) este o valoare exprimată în procente care indică nivelul de preluare a unor fragmente de text care conțin minimum cinci cuvinte consecutive. O valoare mare a lui CS1 poate indica o preluare excesivă a informaţiilor din alte lucrări. Limita acceptată pentru Coeficientul de Similitudine 1 (CS1) este de maximum 40%.

Art. 10. Coeficientul de Similitudine 2 (CS2) este o valoare exprimată în procente care stabileşte nivelul de preluare a unor fragmente de text care conțin minimum 25 de cuvinte consecutive. O valoare mare a lui CS2 indică un grad mare de preluare neautorizată din alte lucrări. Limita acceptată pentru Coeficientul de Similitudine 2 (CS2) este de maximum 20%.

Art. 11. Pentru admiterea unui proiect de diplomă, în vederea susținerii examenului de finalizare a studiilor de licență, este obligatorie îndeplinirea condiţiilor de respectare a valorilor procentuale ale coeficienţilor CS1 şi CS2, indicate la art. 9 şi art. 10. În acest caz, coordonatorul proiectului de diplomă de diplomă va aviza susținerea proiectului de diplomă în vederea finalizării studiilor.

Art. 12. Dacă cel puțin unul dintre coeficienţii de similitudine, menționați la art. 9 şi art. 10, este depășit la prima verificare antiplagiat, proiectul este transmis studentului, în vederea refacerii conţinutului. La propunerea coordonatorului proiectului de diplomă, lucrarea va fi supusă din nou procedurii de verificare antiplagiat, în scopul generării unui nou raport antiplagiat. Dacă valorile coeficienţilor CS1 şi CS2 respectă condiţiile descrise la art. 9, art. 10 şi art. 11, coordonatorul proiectului poate acorda calificativul Admis pentru susținerea proiectului de diplomă în vederea finalizării studiilor.

Art. 13. Pentru programele de studii universitare de licenţă, la care proiectele de diplomă sunt susţinute în alte instituţii de învăţământ superior, se va respecta protocolul semnat între universităţile implicate.

Art. 14. Procedura privind verificarea antiplagiat a proiectelor de diplomă produce efecte începând cu anul universitar 2023-2024, sesiunea iulie 2024.

Aprobată în ședința Consiliului Facultății din data de 19.10.2023.