Noutăți

Arc peste timp

170 de ani de la nasterea lui Anghel Saligny

 

Asociaƫia Generală a Inginerilor din România (AGIR) Sucursala Galaƫi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaƫi vă invită vineri, 26 aprilie 2024, ora 10.30, în sala D03 (Str. Domnească nr. 111, Corp D, parter) să participaƫi la evenimentul intitulat „Arc peste timp – provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre la Cernavodă şi Brăila”, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Anghel Saligny.

Prezentarea Podului Carol I de la Cernavodă va fi făcută de domnul inginer George M. CROITORU, membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii din cadrul Comitetului Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST) şi membru al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ambele aflate în structura Academiei Române, membru al AGIR, al Societăţii Experţilor Tehnici Extrajudiciari şi Consultanţi şi al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri.

Podul suspendat de la Brăila va fi prezentat de domnul inginer Dan SIMA, absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, specializarea Poduri şi Tuneluri, reprezentantul IHI (constructorul podului).

Scopul celor două prezentări de poduri este de a evidenƫia spiritul de inovare al inginerilor și de a demonstra capacitatea de a soluƫiona diferit probleme asemănătoare ridicate la construcƫia podurilor, dar apărute în epoci diferite.

Deoarece construcƫia de poduri este nu numai o acƫiune cu scop utilitar, ci şi o exprimare artistică, conceptul de pod având şi valoare simbolică, în cadrul evenimentului vor fi prezentate şi podurile reprezentate pe bancnotele euro. Prezentarea podurilor va fi realizată de ȘL dr. ing. Luigi MISTODIE, cadru dicatic la Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaƫi, un pasionat al acestui tip de structuri. De aseemenea, în cadrul întâlnirii, colegul nostru va pune la dispoziƫia participanƫilor o prezentare în realitate virtuală a podului Carol I, pod care este declarat monument istoric, dar care, în prezent, nu se vizitează.