Noutăți

Studenți din Tunisia în vizită la Departamentul Ingineria fabricației

de la Facultatea de Inginerie

 

În cadrul proiectului Erasmus+ "South Mediterranean Tunisian Maintenance Centre of Excellence/SMTMC", patru studenți de la Universitatea din Jendouba, Tunisia, au participat la un program de mobilitate la Facultatea de Inginerie, Departamentul Ingineria fabricației. Proiectul SMTMC este implementat de un consorțiu format din 11 parteneri provenind din Tunisia, Spania, Belgia, Franța, Suedia și România. Responsabilul de proiect din partea Universității "Dunărea de Jos" din Galați, Facultatea de Inginerie, este prof. dr. ing. habil. Viorel Păunoiu. Cofinanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene pe o perioadă de trei ani, obiectivul principal al proiectului constă în modernizarea și revitalizarea sistemului de educație și formare în mentenanță. Această inițiativă vizează îmbunătățirea eficienței și competitivității industriei tunisiene și facilitarea integrării tinerilor absolvenți pe piața muncii.

Programul de mobilitate a inclus o serie de activități complexe și bine structurate, menite să ofere studenților o experiență educațională și profesională deosebită. După o vizită în cadrul căreia au participat la lecţii demonstrative în laboratoarele didactice în care îşi desfăşoară activitatea studenţii specializărilor Sisteme de producţie digitale, Inginerie economică industrial şi Tehnologia construcţiilor de maşini, invitaţii au avut oportunitatea să participe şi la activități de documentare aprofundată în domeniul mentenanței în cadrul laboratoarelor Departamentului de Ingineria fabricației, să efectueze vizite în diverse companii industriale pentru a observa aplicarea practică a cunoștințelor teoretice și să participe la un workshop dedicat tematicii proiectului. Companiile vizitate de studenţii tunisieni au fost: Șantierul Naval Damen Galați SA, Prutul SA Galați, "Rulmenţi" SA Bârlad.

Această experiență a fost concepută pentru a dezvolta competențele tehnice și profesionale ale studenților, oferindu-le totodată o perspectivă internațională asupra industriei de mentenanță. În plus, interacțiunea cu experți și specialiști din Galați și de la Facultatea de Inginerie a contribuit la extinderea orizonturilor și la formarea unei rețele profesionale internaționale, esențiale pentru cariera lor viitoare.

111

Vizita unui grup de elevi din clasele a XI-a în laboratoarele Departamentului de Inginerie Mecanică

 

În data de 18 iunie 2024 s-a desfășurat o vizită a unui grup de elevi din clasa a XI-a de la  Liceul Teoretic “Emil Racoviță” din Galați, în laboratoarele departamentului de Inginerie Mecanică. În cadrul laboratorului de Biomecanică, domnul Conferențiar univ. dr. ing. Daniel Ganea a prezentat vizitatorilor tehnicile de modelare și simulare utilizate în inginerie.

Elevii au fost familiarizați cu câteva elemente de cercetare în Biomecanica sporturilor de contact. După cum se știe, o ramură a Biomecanicii este reprezentată de biomecanica mișcării umane, care descrie, analizează și evaluează mișcarea corpului uman (mișcarea articulațiilor, a mușchilor, în timpul mersului sau a alergării, ținând cont de cinetică).

Pe parcursul vizitei, s-a pus un accent deosebit pe o serie de analize și simulări, cum ar fi: analiza pozițională și cinematică a lanțurilor cinematice umane sau a întregului corp, prin intermediul senzorilor de adâncime, analiza posturii corpului prin studierea coloanei vertebrale, a bazinului (sistemul 3D BAK), dar și a suprafețelor de contact plantare (Podoscop), analiza diferenței de potențial generate de activitatea musculară scheletică şi studiul câmpului vizual periferic și a coordonării dintre emisferele cerebrale cu lanțurile cinematice asociate prin variația frecvenței stimulilor vizuali.

 

IM24

Elevii de la Liceul Tehnologic ”Costache Conachi” din Pechea, judeţul Galaţi au fost iniţiaţi în domeniul realităţii virtuale şi a realităţii augmentate

 

Marți, 18 Iunie 2024, domnul şef lucrări dr. ing. Luigi Renato Mistodie, cadru didactic la departamentul Ingineria fabricației al Facultăţii de Inginerie, a organizat, în colaborare cu Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din Pechea, jud. Galați, un eveniment cu tema „știință și tehnologie”, dedicat elevilor și cadrelor didactice din instituţia de învăţământ preuniversitar. Elevii şi cadrele didactice au fost iniţiate în domeniul realității virtuale (VR) și al realității augmentate (AR).

Scopul instruirii a fost digitalizarea obiectelor și a spațiilor din lumea reală prin scanare 3D și integrarea acestora în aplicații bazate pe VR și AR. Evenimentul a beneficiat de sprijinul proiectului Erasmus+ STEM for Youngsters, implementat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, care are ca obiectiv principal dezvoltarea unui program de formare a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în domeniile STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică).

Prezentările au fost realizate de colegul nostru, șef lucr. dr. ing. Luigi Renato Mistodie, un specialist în robotică, mecatronică, realitate virtuală şi realitate augmentată. Facultatea de Inginerie derulează programul de studii de licenţă Sisteme de producţie digitale în domeniul Inginerie industrială, în cadrul căruia studenţii învaţă să utilizeze instrumente VR şi AR.

IMG 20240618 WA0032

Academicianul Eugen Rusu, directorul CSUD, este singurul român inclus în panelurile Consiliului Consultativ pentru Știință al Academiilor Europene (EASAC). Nominalizarea a fost făcută de Academia Română, care l-a propus pe domnul profesor Eugen Rusu pentru Panelul de coordonare al energiei EASAC.

Această nominalizare este susținută de Prof. Dorel Banabic, Președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române, și Prof. Marius Andruh, Vicepreședinte al Academiei Române și membru al Consiliului EASAC.

Confirmarea Consiliului a venit zilele trecute: „Suntem încântați să primim nominalizarea dumneavoastră din partea Academiei Române pentru a se alătura Comitetului de coordonare al energiei EASAC și am plăcerea să vă informez că aceasta a fost acceptată”, a răspuns dr. William Gillett, director în cadrul EASAC Energy Programme.

Consiliul Consultativ pentru Știință al Academiilor Europene reprezintă o voce autorizată a consilierilor științifici din UE și cuprinde 29 de academii naționale de știință ale țărilor membre. EASAC are 3 paneluri: Bio-științe, Energie și Mediu, care cuprind, la rândul lor, oameni de știință de renume internațional.

er

Vizita elevilor de la Liceul Teoretic “Emil Racoviţã” din Galaţi, județul Galați, în laboratoarele Departamentului Inginerie Mecanicã

 

În data de 17 iunie 2024, la Universitatea “Dunãrea de Jos” din Galaţi, un grup de 18 elevi din clasa a XI-a, profil “Ştiinţele Naturii”, de la Liceul Teoretic “Emil Racoviţã” din Galaţi, însoțiți de Doamna Profesor gr. did. I Alexandrina Soare şi îndrumaţi de doamna Conferenţiar univ. dr. ing. Carmen Penelopi Papadatu-din partea Departamentului de Inginerie Mecanicã, au avut oportunitatea de a vizita diverse laboratoare de specialitate din cadrul Departamentului Inginerie Mecanicã, al Facultãţii de Inginerie şi un laborator de Mediu al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în domeniul eco-nano Tehnologiei și materiale Inovative (CC-ITI)

Vizita a inclus demonstraţii/simulãri în cadrul Laboratorului de Biomecanicã cu explicații tehnice şi diferite teste venite din partea d-lui Conf. univ. dr. ing. Daniel Ganea- loc în care elevii au fost introduși în tehnicile de modelare și simulare utilizate în inginerie, urmate de explicaţiile domnului Şef lucr. dr. ing. Costel Humelnicu – în laboratorul de Informaticã. Următoarea oprire a fost la Laboratorul de Testare şi Caracterizare Tribologicã a materialelor unde doamna Prof. univ. dr. ing. Mihaela Buciumeanu a efectuat teste de determinare a coeficientului de frecare dintre suprafeţe şi a explicat câteva noţiuni de Tribologie, unde elevii au învățat despre diferite metode de testare și evaluare a materialelor destinate Tehnicii dentare și a unor componente mecanice, asistați de domnul asist. dr. ing. Bãlãşoiu George.

De asemenea, elevii au explorat Laboratorul de Mecanisme, cu explicaţiile tehnice ale domnului Şef lucr. dr. ing. Valentin Amorţilã.

La final, în laboratorul de Comunicare (antreprenorialã), s-a desfãşurat o masã rotundã sub îndrumarea doamnei Conf. ec. dr. ing. Carmen Penelopi Papadatu. Elevii au avut o experiență educativă valoroasă, li s-a oferit o perspectivă practică asupra viitoarei lor cariere în domeniul ingineriei și vizita a contribuit la consolidarea cunoștințelor teoretice dobândite în timpul orelor de la cursurile tehnice liceale şi nu numai.

Mulţumim colaboratorilor.

im