Ziua Inginerului Român!

 

În fiecare an, pe 14 septembrie, este sărbătorită Ziua Inginerului Român. Profesia de inginer are o veche tradiție în România, Primul Corp Tehnic din România fiind Corpul Tehnic Român, înființat în 1894. Totodată, acum 126 de ani, pe 14 septembrie 1895, a fost inaugurat podul peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, denumit “Regele Carol I”, proiectat și construit de celebrul inginer Anghel Saligny și redenumit ulterior ”Podul Anghel Saligny”. La acea vreme era cel mai lung pod din Europa Continentală, cu o lungime de 4088 m, fiind al treilea pod ca mărime din lume.

Tradiția în învățământul superior ingineresc la Galați datează din 1951, când a fost înființat Institutul Mecano - Naval, urmat de Institutul Tehnic Galaţi și mai apoi, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1050 din 2 octombrie 1951 fiind înființată Facultatea de Mecanică, astăzi Facultatea de Inginerie.

Renumele Facultății de Inginerie s-a construit, în timp, pe principiile Tradiție - Competență - Performanță, facultatea fiind cunoscută și recunoscută astăzi ca cel mai important formator regional al specialiștilor în domeniile de licență Inginerie Mecanică, Inginerie Industrială, Ingineria Autovehiculelor, Inginerie și Management, Ingineria Materialelor, Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate.

Ingineria este domeniul care ajută la dezvoltarea competențelor și abilităților necesare pentru a face față provocărilor viitorului. Inginerii sunt proiectanții produselor din industriile de vârf, tehnologiilor moderne de fabricație și imprimare 3D, tehnologiilor high-tech bazate pe metode de proiectare 3D asistată, simulare computerizată, dezvoltarea de materiale avansate, sisteme și echipamente necesare cercetărilor aplicative industriale. Inginerii care profesează în acest domeniu sunt într-o continuă adaptare la noile provocări tehnologice și sunt acei specialiști care vor căuta și găsi mereu soluții pentru rezolvarea problemelor specifice timpurilor noastre. 

Și, după cum afirma celebrul inginer și constructor de automobile englez Sir Henry Royce, „Străduiește-te pentru perfecțiune în tot ceea ce faci. Luați ce este mai bun care există și îmbunătățiți-l. Când nu există, proiectați-l!”

La mulți ani inginerilor de pretutindeni!

Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați